Yükleniyor

MOTTO Blog

18 Haziran 2020

Konut kredisinde faizler düştü, fiyatlar yükseliyor!


Korana virüs salgini nedeni ile ekonomide yaşanan dalgalanma konut sektörünü de olumsuz etkiledi. Son iki yildir konut sektöründe yasanan talep daralmasi sonrasinda devlet bankalari tarafindan açiklanan sifir konutlara özel yüzde 0.64 ikinci el konut kredisi paketinde ise yüzde 0.74 faiz orani ile 180 ay vadeli 1 sene sonra ödemeli kredi paketi büyük ilgi gördü. Türkiye tarihinin en düsük oranli konut kredi faiz oranlari, 2 Haziran'dan itibaren tüketicilere sunulmaya baslandi. Yasanan kredi faiz indirimi hamlesi sonrasinda Haziran ayinda konuta olan talepte büyük artis yasanmasina yol açti. Özellikle de ev sahibi olmak isteyen kisilerin düsen faiz oranlari ve 1 sene erteleme firsati sonrasinda konut kredisi paketine olan ilginin artarak devam etmesi bekleniyor.

Son günlerde ortaya çikan haberlere göre bankalarin konut kredisi faizinde indirime gitmesi, sadece vatandasi degil müteahhitleri de harekete geçirdi. Ikinci el piyasalarda, bazi konut projelerinde ve “yap-sat” tarzi birçok butik projede, fiyatlar yüzde 10-20 bandinda yükseldigi gözleniyor. Bu durum kamu bankalarinin sundugu düsük faiz oranli konut kredisi kampanyasinin avantajini ortadan kaldiriyor. Bu noktada son iki yildir daralan gayrimenkul sektöründe özellikle proje gelistiricilerinin, mevcut konut stoklarini ortaya çikan müsteri talebini geri çevirmeden satisa çevirmesi için büyük bir firsat olustu. Özellikle fiyat artisi yapmadan mevcut fiyatlari ile bu güveni saglayan Emlak Konut projelerinde ortaya çikan yogun talep satis adetlerini arttirdi. Hem tüketici için hem de konut gelistiricileri için büyük bir firsatin olustugu bu dönemde fiyat artisi yapmadan elindeki stoklari eriten firmalarin yeni projeler için daha motive olacagi kesindir. Bu kampanya bittiginde keske dememek için hem konut alicisinin hem de konut satici olan firmalarin bu kredi oranlarini kaçirmadan kampanyadan faydalanmasinda büyük fayda vardir. Firmalarin kendi yaptigi kampanyalar da eklenince ev almak isteyen ancak uzun zamandir satin alma kararini erteleyen tüketicilere indirimden düsük faize, ödeme kolayliklarindan kira garantilerine kadar pek çok firsat sunuluyor.

Ancak bu süreçte kamu bankalarinin konut alicilari için sunmus oldugu düsük faiz avantajini kendi lehine çevirmek isteyen ve haksiz fiyat artisi yapan müteahhitler için Çevre ve Sehircilik Bakanligi harekete geçti. Fahis fiyat artislarinin tespit edilmesi ve bildirilmesi durumunda bakanlik müdahale edecegini belirtti. Buna firsat vermeden konut alicilarinin detayli pazar arastirmasi yaparak satin alacagi konutun fiyatini dikkatli bir sekilde analiz ederek ev satin alabilecegi çok uygun bir dönem içerisinde bulunuyoruz. Konut alicisi için %30 gerileyen kredi oranlari gayrimenkul sektörünün yeniden canlanmasini sagladi. Kampanyanin devam etmesi sektörün hizlica toparlanmaya baslamasini ve markali konut üreticilerinin yeni projeler gelistirmek için yeniden güven ortaminin olusmasini saglayacaktir.

Soner Keleş
18.06.2020

 

Merkez, Ayazma Cad. No:37, 34406
Kapı No:5 Kat:11 Papirus Plaza
Kağıthane / İstanbul